Skapande verksamhet är ett samlingsnamn för de olika estetiska aktiviteterna man ofta jobba med på förskolan som t.ex, bild och form, drama, dans, musik och andra typer av skapande.

Varför är det så bra med skapande då? Jag skulle vilja säga att skapande verksamhet, kulturen, är bra för alla och gör att vi mår bra, alltså inte bara för barn, men på förskolan är det också ett arbetsverktyg som gör att du kan lära och utveckla barnen på ett roligt och inspirerande sätt.

Det du främst kommer att få jobba med här är att finslipa dina planeringar så att du kan bygga upp en egen planeringsbok full av inspirerande material som du kan ha stor nytta av i ditt kommande arbete.

Att jobba med bild kan göras på så många olika sätt och med så olika material. Idag är det mycket populärt att använda så kallade blandtekniker, där du blandar olika material och tekniker för att skapa något nytt. I bild och form använder du mycket finmotorik och det är också av den anledningen att dessa övningar är så bra för att träna upp den kommande skrivförmågan.

Drama är ett fantastiskt verktyg för att använda om du ska jobba med attityder, inte minst i konflikthantering. Där kan du göra enkla rollspel så att barnen kan få en ”objektiv” syn på en händelse och tränar också barns förmåga att leva sig in i andras situation.

Dans och musik är aktiviteter som främjar samarbete, hälsa och kan användas för att uttrycka känslor på ett annat sätt än vanlig kommunikation.

Så inom dessa verksamheter finns det otroligt många aktiviteter som man kan planera för som är både lärorika och roliga.

I nästa avsnitt kommer jag att ta upp förslag på olika aktiviteter som man kan planera för att göra på alla förskolor. I avsnittet pedagogiskt arbete hittar du grunderna för planering.